Zelfvertrouwen en faalangst

 

Om je vrij te kunnen bewegen in dit leven heb je zelfvertrouwen nodig. Zelfvertrouwen ontstaat door de ervaringen thuis, op school, op de sportclub en in contact met vriendjes. Maar niet alleen door deze contacten maar ook het karakter van een kind speelt een rol.

 

Het ene kind is nu eenmaal sneller onzeker/faalangstiger dan het andere kind. Deze kinderen hebben de neiging om zichzelf te onderschatten en voor de veilige weg te gaan. Ze vermijden nieuwe uitdagingen en gaan op ‘safe’. Sommige kinderen hebben letterlijk moeite om de drempel over te gaan als het om nieuwe ervaringen gaat. Je kent ze wel die kleuters die het super lastig vinden om naar school te gaan en afscheid te nemen van hun ouders of die pubers die het echt lastig hebben met de overgang naar de middelbare school. Dat zijn de grote uitdagingen, die zijn natuurlijk ook heel spannend,  maar dan heb je ook al die ‘kleine’ nieuwe uitdagingen. 

 

De ervaringen die in hun ogen mislukt zijn krijgen de volledige aandacht zelfs als er maar een klein stukje niet gelukt is in hun ogen. Dingen die wel gelukt zijn worden bestemmend als ‘dat hoort nu eenmaal zo’ en worden niet ‘gevierd’.

 

Faalangstige kinderen zijn vaak heel streng voor zichzelf. Ze beoordelen zichzelf negatief en denken ook dat anderen alleen letten op de dingen die ze niet goed doen. Daardoor willen ze alles goed doen. Dit is onhaalbaar en kost enorm veel energie. Eigenlijk zou het fijner zijn als ze dingen die goed gaan waarderen en ik zeg wel eens tegen de kinderen ‘Vier wat je goed gedaan hebt’. 

 

Wat kun je als ouder doen?

  1. Leer je kind relativeren! Ze kijken heel goed naar jouw reactie op momenten dat er iets mis gaat. Hoe reageer jij? Mag de fout er zijn? Kun je je schouders ophalen en zeggen volgende keer beter of kun je met humor reageren op fouten. Kinderen leren meer van hoe jij doet dan wat je zegt.
  2. Zorg voor veel succes momenten. En benoem die succes momenten! Vertel wat ze goed hebben gedaan.
  3. Sta positief in het leven! Focus op wat goed gaat en als er uitdagingen zijn moedig ze aan om het in ieder geval te proberen (proberen is leren!)
  4. In onze praktijk hangt een poster met een wijsheid van Pipi Langkous. “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan”. Dit is een wijsheid voor jong en oud!