Vakantieritme

En dan is het bijna zover…. zomervakantie!! Het ene kind kijkt er reikhalzend naar uit en het andere kind vind het lastig om al die zeeën van tijd te overzien. Hoe maak je 6 weken zomervakantie overzichtelijk voor een kind en hoe breng je gelijk een beetje structuur aan in de toch vaak minder gestructureerde vakantietijd boordevol met verrassingen? Juist, met een aftelkalender!

Waarom een aftelkalender?

Je herkent het vast een kind dat om de haverklap vraagt: ‘hoeveel nachtjes nog slapen?’, ‘wanneer gaan we naar…..?’, ‘wanneer gaan we op vakantie?’ Met een aftelkalender zorg je ervoor dat activiteiten inzichtelijk worden gemaakt d.m.v plaatjes/stickers of woorden. Door bijvoorbeeld iedere ochtend een kruis door de dag te zetten, wordt de tijd meer tastbaar gemaakt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat een kind meer rust in zijn hoofd ervaart. Daarbij kun je gelijk met je kind spelenderwijs begrippen als gisteren, morgen, eergisteren en overmorgen oefenen met daaraan de dagen van de week gekoppeld. Als je je kind dan daarbij ook nog laat tellen hoeveel nachtjes het duurt, dan ben je gelijk aan het rekenen. Kortom…

Welke manieren zijn er?

Je kunt ervoor kiezen om zelf een aftelkalender te maken en digitaal plaatjes erin te zetten. Een goede website voor het vinden van plaatjes is sclera.be. Op deze website vind je pictogrammen die je makkelijk in de kalender kunt zetten.

Een andere manier is om samen met je kind een aftelkalender te gaan maken. Eerst gezellig samen gaan knutselen, om vervolgens de kalender in huis te kunnen hangen.

En voor de oudere kinderen is een aftelkalender vaak ook nog erg fijn, deze kinderen laat je zelf op de kalender opschrijven welke activiteit er wanneer plaatsvindt. Je zult zien dat er een grote betrokkenheid bij het kind komt.

Voor de pubers is het ook handig om ze aan te sporen om ook in de vakantie hun agenda(via hun telefoon) bij te houden, zeker als ze een bijbaantje hebben. Ook zij hebben overzicht nodig net als hun ouders.

Aftelkalender Koppie Enzo

Wil je nou ook je kind overzicht geven in de vakantie? Dan hebben wij alvast een format voor je gemaakt. Via deze link of onderstaande button kun je eenvoudig de kant en klare kalender downloaden. Je hoeft enkel nog de activiteiten erin te schrijven of te plakken.

Alvast een fijne, rustige en vooral een overzichtelijke vakantie gewenst!