Het corona virus: het ene kind lijkt er weinig mee bezig te zijn, maar bij de ander kan het zomaar voor angst zorgen. Dit is niet gek, maar zelfs normaal.

Angsten komen namelijk veel voor bij kinderen, ze horen bij de normale ontwikkeling van een kind. Het ene kind is van nature angstiger aangelegd dan het andere kind. Dit kan komen door wat het in het verleden heeft meegemaakt, maar ook hoe angstig jezelf als ouder bent. Kinderen pikken, vooral in deze bijzondere tijd, bewust of onbewust nieuws op over het coronavirus, dit kan een hoop vragen bij een kind oproepen en kunnen kinderen angstig gaan maken. Probeer daarom in het bijzijn van je kind niet al te ongerust over te komen.

Hieronder wat tips hoe je met de angst van je kind kan omgaan:

Neem je kind altijd serieus en probeer te achterhalen waar je kind bang voor is

Vraag door. Hierdoor neem je de angst serieus en kan je er hoogstwaarschijnlijk achter komen waar je kind echt bang voor is. Is het bijvoorbeeld bang om het virus zelf op te lopen? Is het misschien bang om een familielid te verliezen? Is hij misschien bang om nooit meer met zijn vriendjes of vriendinnetjes af te kunnen spreken of zien? Of mist je kind zijn school of zijn juf/ meester? Spreek samen over de gevoelens van je kind en benoem dat je ziet dat het bang is. Door samen in gesprek te gaan kan er gekeken worden of de angstige gedachten wel kloppen. Als de oorzaak van de angst bekend is, kun je samen bespreken wat je kind denkt dat er gaat gebeuren of samen oplossingen gaan bedenken

Blijf eerlijk

Blijf altijd eerlijk. Soms kan dit lastig zijn, je wil namelijk je kind niet onnodig bang maken. Toch is het belangrijk om eerlijke informatie te geven. Dit zit namelijk zo; als jij aangeeft dat iets niet gaat gebeuren of dat iets jullie niet kan gaan overkomen, maar vervolgens gebeurt dit wel, dan heeft het kind een stukje vertrouwen in je verloren. Daarbij voelen sommige kinderen haarfijn aan wanneer er de waarheid wordt gesproken of niet. Als er vervolgens een leugentje om bestwil wordt verteld, draagt dit niet bij aan de vertrouwensband tussen ouder en kind. Wel kun je bijvoorbeeld aangeven dat het coronavirus lijkt op een griepvirus en dat er veel landen en mensen eraan werken om het virus te bestrijden.

Leg uit wat het virus is en welke maatregelen worden genomen

Bij angst spelen vaak onwetendheid en onzekerheid een rol. Geef daarom uitleg over het virus en de maatregelen die worden genomen en stem dit af op het niveau van je kind. Vragen die je samen kunt bespreken zijn: Hoe gaat de verspreiding van een virus? Wat wordt er gedaan om het virus tegen te gaan? Waarom is het belangrijk dat we onze handen regelmatig wassen met zeep? Wat zouden wij nog meer kunnen doen?

Bedenk samen dingen die je kunt doen om je beter te voelen in spannende situaties. Laat je kind ook vooral zelf ideeën bedenken. Een voorbeeld kan zijn: aan iets anders denken of rustig ademhalen, maar wie weet heeft je kind zelf nog hele goede ideeën of oplossingen. Neem deze ideeën en voorbeelden vooral serieus.

Een voorbeeld van een ademhalingsoefening is de slang nadoen, dit gaat als volgt:

Zorg dat het kind op de rug ligt, dit kan op de bank of op bed zijn. Leg eventueel een knuffel op zijn buik en vraag het kind om 4 tellen te inademen (je kunt de tijd voor hen tellen). Benoem hierbij dat hun buik opzwelt, vraag of ze dit ook voelen. Vervolgens laten ze de lucht ontsnappen door het geluid van een slang na te doen. Dit is een hard gesis, dat zo lang mogelijk mag duren. Herhaal dit een aantal keer.

Let op je eigen houding

Kinderen leren via volwassenen hoe zij kunnen omgaan met lastige situaties of spanningen. Kijk daarom ook eens naar je eigen houding en probeer het goede voorbeeld te geven. Volg je bijvoorbeeld veel de media? Hierdoor krijgen kinderen veel informatie. Wanneer jij daarbij zelf ook gespannen bent, kunnen de kinderen het gedrag overnemen. Probeer daarbij zelf rustig en geduldig te blijven, ook als je kind erg angstig of dwingend kan zijn.

Meestal gaan de angsten na een bepaalde periode vanzelf weer over. Als dat niet het geval is, dan is het goed om hulp in te schakelen. Zeker als de angsten je kind belemmeren in zijn of haar ontwikkeling.